Tips för vinterpaddling – del 1

vinterpaddling 1500x

Än är det vinter och kanske är det inte så många som ger sig ut med kajaken så här års.
För kallt tycker många – och tänk om jag trillar i!? Det är helt rätt att man ska ha respekt för kallt vatten, och att inte ge sig ut på några längre turer eller överfarter, framförallt inte på egen hand.  Men följer man bara några goda råd och är väl förberedd så kan man absolut ut och rasta kajaken även så här års!

Under vintern kommer vi dela med oss av lite tips kring just vinterpaddling. Och först ut är:

Tips 1 – kapsejsa!
Testa att kapsejsa i kallt vatten innan ni ger er ut på en ”riktig” tur!

Det är alltid bra att ha tränat på situationer som kan uppkomma och ställa till problem. Men det är också en trygghet – ju mer du vet av vad som kan hända, samt insett att det inte behöver vara så illa som du föreställt dig, så släpper också mycket av oron, som annars gör att du kan rangla till och falla av ren nervositet. Känner du dig tryggare så sitter du också stabilare i kajaken.
Testa och se hur kroppen reagerar – notera hur fingermotoriken fungerar, eller inte fungerar. Tänk ut innan vad detta kan leda till. Ex. kan det vara svårt att blåsa upp en flottör när man redan ligger i vattnet. (Använd istället Block Bossters = färdiga flottörblock – eller blås upp din flottör i förväg).
Det som också kan hända vid kapsejsning är att gaspreflexen/inandningsreflexen sätter in, man får en kallvattenschock och drar häftigt efter andan och kan då få i sig mycket vatten. Börja inte klättra upp i kajaken direkt och i panik, utan ta en kort stund åt att samla dig, tankarna och fokusera på att andas lugnt och kontrollerat.

Linda

En av VätternKajaks medarbetare sedan 2012, och aktiv kajakpaddlare sedan 2009. Trivs bäst med långfärdspaddling till nya (för mig) oupptäckta platser. Nu är barnen så stora att de kan paddla egna kajaker - vilket de gärna gör också! Sommarens semester är redan klar - paddelexpedition med familjen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *