Att köpa kajak

 

Här är lite att ta ställning till inför ett kajakköp. Vilken kajak som passar dig bäst beror på hur du tänkt använda den och vilka material du tror passar dig bäst.

* Användningsområde
Hur och var tänker du mestadels paddla? Vi kategoriserar in våra kajaker i följande användningsområden:
– Långfärdskajak     För dig som helst paddlar på weekend-, veckor- eller expeditionsturer.
– Allround                För dig som vill lite av varje – både kortare turer och weekendturer i varierad sjö

*Materialet
Plast glasfiber eller termoplast?
Plastkajaker är mer tåliga och går inte sönder i första taget. De är generellt sett 3-5kg tyngre än glasfiberkajakerna. Prismässigt ligger de på 8000-25000kr.
Glasfiberkajaker är mer känsliga för stötar och kan spricka, och andra sidan kan en glasfiber kajak renoveras och bli som ny igen. De är generellt sett 3-5kg lättare än plastkajakerna och ligger prismässigt på 10000-24000kr.
Termoplastkajaker är som en blandning mellan plast och glasfiber. Det är en plastkajak, men med glasfiberkajakens egenskaper. Prisnivå: 15 000kr.

*Roder eller skädda?
Ett roder tar dig dit du vill när du vill det – tryck med foten på höger pedal för att svänga höger. Rodret sitter längst bak på kajaken och du rör det genom att trycka på pedalerna du har i sittbrunnen. Med roder kan du enkelt röra dig nära strandlinjen, och genom passager. De flesta väljer att köpa sin kajak med roder.
En skädda är ett centerbord som sitter bak, under kajaken och som hjälper dig att hålla kajaken kursstabil.
En del kajaker har både roder och skädda.

Stabilitet & Sittkomfort
Det är också viktigt att känna sig trygg i kajaken och att man sitter bekvämt i den. I vår butik kan ni provsitta kajakerna på madrasser där man känner sittkomforten lika bra som på vattnet. Hur stabil en kajak är beror delvis på dess skrovform men också på paddlaren. Sitsarna varierar från enklare sitsar till de med mer inställningar för bekvämlighet.

Glöm inte paddeln!
Att köpa rätt paddel är minst lika viktigt som att köpa rätt kajak! Köper man en fin kajak och en alldeles för tung paddel kan paddelupplevelsen förstöras. Man kan säga att man betalar för så lite vikt som möjligt. En billigare paddel är oftast i aluminium och ligger på under 1000kr. Glas- och kolfiberpaddlar är mycket lätta och bekväma att paddla med och ligger på 4000-5000kr. Ju lättare paddel, desto längre orkar man paddla då det blir mindre belastning på axlar och rygg.
I vår butik är kajakerna uppmärkta enligt användningsområde:

havskajak_allsidighavskajak_langfardhavskajak_surfolek

Kommentera